Welke vitaminen zijn goed voor ons?

2023-03-01
Pazzox

Vitamines, waarvoor zijn ze eigenlijk goed voor ons? Wel, er zijn veel vitamines die belangrijk zijn voor je gezondheid en het behoud van een goede lichaamsfunctie. Er zijn daarbij verschillende redenen waarom mensen extra vitamines nemen. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld niet genoeg van bepaalde vitamines binnenkrijgt via je voeding, omdat je specifieke gezondheidsproblemen hebt waarvoor vitamines kunnen helpen of om algemene gezondheidsredenen. Belangrijk is wel, het teveel nemen van sommige vitamines schadelijk kan zijn, dus het is raadzaam om altijd overleg te hebben met een arts voordat je begint met het nemen van supplementen.

 

Ben je benieuwd welke vitamine supplementen er allemaal op de markt zijn? Neem dan alvast een kijkje online! Dit kun je eenvoudig doen via een online drogist zoals bijvoorbeeld Pazzox. Kijk dus gerust even rond!

Waarom vitamines?

Vitamines zijn essentiële micronutriënten die nodig zijn voor onze gezondheid en het goed functioneren van ons lichaam. Er zijn 13 soorten vitamines, waarvan we de belangrijkste hieronder even voor je oplijsten. Elke vitamine heeft specifieke functies en is nodig voor bepaalde processen in ons lichaam, zoals het handhaven van gezonde huid, ogen en botten, het ondersteunen van het immuunsysteem, het bevorderen van de groei en ontwikkeling en het handhaven van een goede geestelijke gezondheid.

 

Vitamines komen voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder groenten, fruit, granen, vlees, vis, melk en eieren. Een gezonde en gevarieerde voeding is daarom dan ook de beste manier om aan onze dagelijkse vitaminebehoefte te voldoen. Sommige vitamines, zoals vitamine D, kunnen ook door ons lichaam worden geproduceerd wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht.

Belangrijke vitamines

Hier zijn alvast enkele van de belangrijkste vitamines en wat ze voor ons doen:

 

  1. Vitamine A: Helpt bij de groei en ontwikkeling van de huid, tanden, botten en weefsels.
  2. Vitamine B1 (thiamine): Helpt het lichaam energie te produceren uit koolhydraten.
  3. Vitamine B2 (riboflavine): Helpt bij de productie van rode bloedcellen en het handhaven van gezonde ogen en huid.
  4. Vitamine B3 (niacine): Helpt het lichaam energie te produceren en is nodig voor een gezonde huid en nervusfunctie.
  5. Vitamine B6 (pyridoxine): Helpt bij de productie van hormonen en de opname van zink en ijzer.
  6. Vitamine B12 (cobalamine): Helpt bij de productie van rode bloedcellen en de gezonde werking van het zenuwstelsel.
  7. Vitamine C (ascorbinezuur): Helpt bij het repareren van weefsels en het beschermen tegen vrije radicalen.
  8. Vitamine D: Helpt bij de opname van calcium en het handhaven van gezonde botten en tanden.
  9. Vitamine E: Helpt bij het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen en het verbeteren van de bloedstroom.
  10. Vitamine K: Helpt bij het stollen van bloed en het handhaven van gezonde botten.

 

Denk je dat je niet voldoende vitamines binnenkrijgt uit je voeding? Dan kan je natuurlijk ook overwegen om een multivitamine-supplement te nemen. Overleg wel altijd met je arts alvorens een supplement te nemen.